Απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης και δη της τοπικής ανάπτυξης είναι η πολιτιστική διάσταση της τελευταίας, καθώς τα αντικείμενα που αγγίζει και τα μέσα που χρησιμοποιεί συντελούν:
Α) στην προώθηση της πολιτιστικής κουλτούρας του λαού μέσα από διαδικασίες συμμετοχής, ενημέρωσης και πληροφόρησης,
Β) στην καλύτερη ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο μέσα από διαδικασίες ευαισθητοποίησης, προώθησης της επικοινωνίας, επιμόρφωσης και επαγγελματικής απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα,
Γ) στην αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου του λαού μέσα από την οργάνωση καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων και τη δημιουργία χώρων (βιβλιοθηκών, μουσείων κτλ) καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης,
Δ) στην ψυχαγωγία του κοινού μέσα από την προώθηση συμμετοχής σε ομάδες εργασίας, με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου.
Με τον τρόπο αυτό, ο πολιτισμός συνδέεται με τις τοπικές προτεραιότητες, τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες καθώς και με τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε άλλες, μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές, είναι προϋπόθεση για την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του τοπικού πληθυσμού και του τοπικού δυναμικού. Τέλος, σε όλες τις περιοχές της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη.
Η πολιτιστική ανάπτυξη, με την ευρεία έννοια του όρου, αποτελεί μια μακροχρόνια και αναντικατάστατη επένδυση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των ψυχικών, πνευματικών, πολιτιστικών και πνευματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου. Συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής καθώς και στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και της ανάπτυξης σε οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον των ανωτέρω, η πολιτιστική ανάπτυξη, μέσω της διενέργειας πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δύναται να δημιουργήσει δορυφορικές ενέργειες με οικονομικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση ενός μουσείου σε μια περιοχή μπορεί να προκαλέσει την ίδρυση επιχειρήσεων τουρισμού και αναψυχής στην περίμετρό του, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία με αύξηση της απασχόλησης, της αγοράς αγαθών κτλ. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπου αναπτύχθηκαν πυρήνες καινοτομικών επιχειρήσεων (π.χ. Τεχνοπόλεις), οι πολιτιστικές δραστηριότητες συνετέλεσαν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και εξειδικευμένων επιστημόνων για τη στελέχωση επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων.
Από μια άλλη οπτική γωνία, η πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των σχετικών δρωμένων προσδίδει αξία και αναδεικνύει την ποιοτική διάσταση του φαινομένου της οικονομικής μεγέθυνσης. Έμφαση δίνεται στους τομείς της ποιοτικής βελτίωσης των διαθέσιμων πολιτιστικών πηγών και της αναγέννησης της εικόνας που προβάλλεται ως αντιπροσωπευτική κάθε πόλης. Στρατηγικής επίσης σημασίας για την πολιτιστική ανάπτυξη είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η ανάγκη για αυτό-έκφραση και αυτόπροσδιορισμό του ατόμου και των κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, σε πλήθος περιπτώσεων, ο ποιοτικός παράγοντας έχει αντιμετωπιστεί ως δευτερεύουσας σημασίας (Ιωαννίδης 2002, 78). Σε πλήθος περιπτώσεων, η πολιτιστική ανάπτυξη αποτέλεσε και αποτελεί τον πυρήνα βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σκοπός άλλωστε της πολιτιστικής ανάπτυξης είναι η επίτευξη αποδοτικότητας σε αριθμητικά μεγέθη (οικονομική ανάπτυξη) και η ανάπτυξη του ίδιου του ατόμου ως προσωπικότητας από κοινωνική σκοπιά (κοινωνική ανάπτυξη). Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται τα πεδία έκφρασης, επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, δημιουργώντας αίσθημα κοινωνικής συνοχής.
Στον τομέα της τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης σημαντική είναι η συμβολή τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και ενός συνόλου φορέων και παραγόντων, των οποίων χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα κινήματα που δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο, οι επιχειρήσεις και οι δυνάμεις της αγοράς, οι πολιτιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εθελοντικής πρωτοβουλίας και δράσης, δηλαδή ένα σύνολο αποθεματικών δυνάμεων. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συντονισμένων δράσεων για την επίτευξη της τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης αποτελεί επίσης μια εκ των κύριων συνιστωσών ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, μόνο στις περιπτώσεις που συντονίζεται με τις πολιτικές για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, την έρευνα και την ανάπτυξη. Παράλληλα, έμφαση δίδεται στο γεγονός ότι κύριο στόχο της τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης αποτελεί η επίτευξη ποιότητας και η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών ενός τόπου.
Στην υλοποίηση των στόχων αυτών, γίνεται εμφανής ο ιδιαίτερα ουσιαστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αναγκαιότητα της πολιτιστικής αποκέντρωσης, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή. Υπάρχει πολύ στενή σχέση ανάμεσα στην τοπική και στην πολιτιστική πολιτική, καθώς και αναγκαιότητα συντονισμού και αλληλοσυμπλήρωσης των σκοπών και των μέσων των δύο αυτών πολιτικών στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Η τοπική πολιτιστική πολιτική, μέσω της οργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, φεστιβάλ κτλ, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη της πόλης. Ενεργοποιεί τη συμμετοχή του ενεργού και διαθέσιμου δυναμικού της περιοχής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την απασχόληση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό συμβάλλει στην εξοικείωση με των κατοίκων με τον χαρακτήρα της πόλης, το πνεύμα και τις ιδιαιτερότητές της και οδηγεί στην προαγωγή της γνώσης και την παιδευτική ζύμωση των ανθρώπων με τον τόπο τους. Επίσης, η επιλογή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων συμβάλλει στην άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ των μειονοτικών ομάδων και της πλειονότητας, δημιουργεί ένα πολιτιστικά αξιοποιήσιμο περιβάλλον, αξιοποιήσιμο στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού και τέλος, προωθεί την αποτελεσματική προσέγγιση πληθυσμού-στόχων κοινωνικής πολιτικής (παιδικά μουσεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, κέντρα ηλικιωμένων κα).
Για όλους τους πιο πάνω λόγους που αναφέρθηκαν, η Νέα Οριζόντια Δύναμη, με τη Δύναμη και την ψήφο των πολιτών του Δήμου Πολεμιδιών, έχει στόχο να Αναγεννήσει, Πολιτιστικά τα Πολεμίδια, ώστε να καταδείξει την Ιστορία, τη Λαογραφία και τις πολιτισμικές ομορφιές τους. Δέσμευσή μας, είναι η ίδρυση Πολιτιστικών Υπηρεσιών, όπου στα καθήκοντα τους θα είναι:
(α) ο προγραμματισμός, οργάνωση, διοίκηση, συντονισμός των πολιτιστικών φορέων του Δήμου
(β) η ετοιμασία προτάσεων πολιτικής στους τομείς της πολιτιστικής διοίκησης, πολιτιστικής πολιτικής, πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πόρων των οριζόντιων δομών/δράσεων του Δήμου.
(γ) η εφαρμογή και παρακολούθηση της σχετικής με τις αρμοδιότητές της νομοθεσίας, καθώς και την υλοποίηση έργων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
(δ) Συμβουλεύει σε θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής και βοηθά τον Γενικό Διευθυντή στην υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
(ε) Μεριμνά για τη διεξαγωγή ερευνών, την ετοιμασία μελετών, εκθέσεων, νομοσχεδίων και κανονισμών, καθώς και για την επεξεργασία προτάσεων και υποβολή εισηγήσεων σχετικά με τη διαμόρφωση, υιοθέτηση και αξιολόγηση της πολιτικής των θεμάτων της αρμοδιότητάς της.
(ζ) Εκπροσωπεί τον Δήμο στην Κύπρο και το εξωτερικό σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς, για θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής.
Είμαστε ΕΔΩ!
Έχουμε έτοιμες τις δικές μας προτάσεις και τους δικούς μας επαγγελματίες ανθρώπους που θα είναι έτοιμοι να τρέξουν και να υλοποιήσουν με επιτυχία τα θέματα αυτά, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας των Δήμο Πολεμιδιών σημείο αναφοράς.
Κωνσταντίνος Διονυσίου
Νέα Οριζόντια Δύναμη